KIEN Architectuur

De Mariënburg wint de Willem Diehl publieksprijs 2015

Aan het project heeft Kien Architectuur ook een belangrijke bijdrage geleverd.

Bron: website van Casa Arnhem, centrum voor architectuur en stedenbouw.

De Transformatie en De Mariënburg winnaars Willem Diehlprijs 2015

Op 28 mei werd tijdens de Nacht van de Architectuur voor de vijfde keer de Willem Diehlprijs uitgereikt, de tweejaarlijkse architectuurprijs voor het beste project op het gebied van restauratie, renovatie en herbestemming in Arnhem. De Transformatie, een project van TAK Architecten en K3 Architectuur in opdracht van Volkshuisvesting Arnhem en KuiperArnhem Bouw en Ontwikkeling, is de winnaar van de vakjuryprijs. De publieksprijs ging op grond van de meeste stemmen naar De Mariënburg, een project van Varix Architectuur in opdracht van René Janssen.

In het juryrapport wordt De Transformatie uitvoerig geprezen: ‘De monumentale onderdelen van het complex zijn met grote zorgvuldigheid gerestaureerd. De nieuwbouw is in massa meer dan wat er stond, maar de toevoegingen zijn zo goed gedaan dat de herontwikkeling iets blootlegt van wat er in potentie was maar nog onbenut bleef. Een meesterzet dus, met visie gedaan en uitstijgend boven ‘gewoon’ restaureren’. Veel lof is er voor Volkshuisvesting Arnhem dat zich volgens de jury opnieuw manifesteert ‘als een partij die Arnhem door middel van kwaliteitsvolle interventies leefbaar maakt en allure geeft’. Drie keer is scheepsrecht: in 2011 en 2013 eindigde Volkshuisvesting Arnhem met de Van Verschuerwijk en De Coehoornkazerne op de tweede plaats.

De vakjury had het overigens naar eigen zeggen zwaar daar alle zes finalisten van een hoog niveau waren, ‘elk project heeft van zichzelf iets bijzonders en overal spreekt zorgvuldigheid uit. Het métier van restauratie, renovatie en herbestemming is de afgelopen jaren volwassen geworden’. Bovendien vraagt de jury zich af of er nog wel aparte prijzen moeten worden uitgereikt voor restauratie- en nieuwbouwprojecten daar er steeds meer hybride vormen ontstaan. Vooralsnog is de Willem Diehlprijs de prijs voor restauratie, renovatie en herbestemming en dit gaf uiteindelijk de doorslag.

Architectuurcentrum CASA organiseerde dit voorjaar voor de vijfde keer de Willem Diehlprijs. De prijs, vernoemd naar de vermaarde architect van markante monumenten als Luxor en het Vestagebouw, is in 2007 in het leven geroepen om een zorgvuldige omgang met Arnhems architectonisch erfgoed te stimuleren. Voorgaande winnaars waren: Paleis op de Heuvel, de Schouwburg, het Stadhuis en Bar Florian. Voor deze editie konden projecten genomineerd worden die tussen juli 2013 en januari 2015 zijn opgeleverd. De vakjury van de Willem Diehlprijs 2015 bestond uit architectuurhistoricus Pieter-Matthijs Gijsbers, restauratiearchitect Erik Jan Brands en vastgoed her-ontwikkelaar Bregje Nagtzaam. Zij hebben uit de in totaal achttien voorgedragen projecten een shortlist van zes geselecteerd en daaruit de winnaar gekozen.

De finalisten van de Willem Diehlprijs waren:

De Kleine Campus
Adres: Statenlaan 8
Ontwerpers: Kathlijn de Booij en Floris Schoonderbeek
Opdrachtgever: De Kleine Campus BV

Het voormalig Stedelijk Gymnasium, dat in 1939-41 werd gebouwd naar ontwerp van de gemeentearchitect Van Biesen, is in 2014 gerenoveerd en herbestemd tot een hedendaags creatief woon- en werkcomplex.


Logiesgebouwen Saksen-Weimar

Adres: Compagnieplaats en Infanteriestraat
Architect: Braaksma & Roos Architectenbureau B.V.
Opdrachtgever: Vivare

De logiesgebouwen op Saksen-Weimar zijn, als onderdeel van de herontwikkeling van het voormalige kazerneterrein, door minimale ingrepen herbestemd tot ruime huurappartementen met atelierruimte.


De Mariënburg

Adres: Mariënburgstraat 12
Architect: Varix Architectuur
Opdrachtgever: René Janssen

Het 18de-eeuwse patriciërpand is gerestaureerd en heeft door de interne verbouwing tot een complex met zestien moderne appartementen zijn oorspronkelijk functie teruggekregen; monumentaal wonen in Arnhems binnenstad.


Sint Martenshof

Adres: Hommelseweg, Marten van Rossumstraat en Nijhoffstraat
Architect: NEXIT Architecten
Opdrachtgever: Kopersvereniging Sint Martens Hof

Naar voorbeeld van de Rotterdamse kluswoningen zijn veertig verkrotte boven- en benedenwoningen gered van de sloophamer en door middel van behoud en vernieuwbouw getransformeerd tot een twintigtal stadswoningen.


De Transformatie

Adres: Van Oldenbarneveldtstraat 90-92
Architect: TAK Architecten en K3 Architectuur
Opdrachtgever: Volkshuisvesting Arnhem en KuiperArnhem Bouw en Ontwikkeling

Het voormalig PGEM-complex, in 1927-1939 gebouwd naar ontwerp van architect H. Fels, is onderdeel van het Nieuwe Kadekwartier en na restauratie en nieuwbouw in gebruik als verzamelgebouw met atelier-, theater- en werkruimten.


Weverstraat 39-40

Adres: Weverstraat 39-40
Architect: Braaksma & Roos Architectenbureau B.V.
Opdrachtgever: Synchroon B.V.

Het monumentale 19de-eeuwse ensemble, dat bekend staat als de ‘Dansacademie’ en onderdeel vormt van woonwinkelcomplex BK40 is gerestaureerd en als zodanig klaargemaakt voor verdere invulling.

SHARE :